Rocka bort blockaden

Sedan 1995 har engelska Kuba-vänner visat sin solidaritet genom "Rock Around the Blockade" (RATB) som startades 1995.

RATB har försett UJC med fyra ljudanläggningar, det senaste ett mobilt disco till Guantanamo-länet. Ett annat disco gick till UJC i Trinidad. Det fanns redan två diskotek i staden men med dyra inträden för turister. Diskot som UJC fått av RATB kostar ett par pesos i inträde. Mer än hälften av befolkningen i länet är under 30 år. RATB har också skänkt datorer, medicinska scannrar och mediciner, leksaker och pedagogiskt material. Flera turnéer med solidaritetsutställningar för Kuba har arrangerats av RATB där målgruppen varit engelska ungdomar. Nästa turné till våren heter "Cuban speakers around Britain".

RATB deltar också i en bojkottkampanj mot Bacardi. Deras reklamkampanj för "kubansk" rom romantiserar den smutsiga spel- och prostitution industrin som karaktäriserade Kuba före revolutionen, då Bacardi-familjen skapade sin förmögenhet genom att utnyttja de fattiga sockerrörsarbetarna. Bacardi är världens största romproducenten och fortsätter att utnyttja dåligt betalda arbetare i Tredje Världen. De ger bidrag till terroristiska anti-kubanska exilgrupper i Miami och var inblandade i tillkomsten av Helms-Burton lagen som egentligen borde kallas för "Helms-Bacardi-lagen" (se Tidningen KUBA, 4/2000).

Barer uppmuntras att ha Havana Club i lager (den tillverkas på Kuba i samarbete med Pernod) istället. Nyligen skrev Englands Nationella Studentförening ett treårigt avtal med Bacardi, vilket hindrar försäljning av Havana Club på kårlokalerna som blir delaktiga i blockaden mot Kuba. RATB för en kampanj mot detta. Yaffe berättade för Green Left Weekly att de har man fått stöd från studenter som är trötta på att studentföreningen sätter vinst framför etik och studenternas övertygelse. Till hösten ska kampanjen mot studentföreningen och Bacardi trappas upp.
övers. Sture Arrhed

Bacardi i smutsigt krig    Läs om Bacardi i smutsigt krig

till Bojkotta Bacardi   Till Bojkotta Bacardi

uppåt


© 2001 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://flash.to/ELAK       webmaster: di@j