Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Jönköping-Posten

Läs på, KDU!

I en insändare om Kuba visar KDU:s ledning prov på en förbluffande okunnighet. Man lyckas inte ens med det mest elementära: att ange rätt årtal för när revolutionen segrade och kubanerna gjorde slut på den USA-stödda Batistadiktaturen. Det var 1 januari 1959, och inte 3 augusti 1953 som KDU påstår. Insändaren vimlar också i övrigt av sakfel, och man kan ju tycka att den som uttalar sig borde vara lite bättre påläst.

Nyss hemkomna från Kuba är vi flera Jönköpingsbor som på nära håll kunde följa, och imponeras av, kubanernas sammanhållning och solidaritet i samband med orkanen Dennis. Vi såg hur myndigheterna framförallt försökte skydda människoliv.

KDU pratar om medmänsklighet. Just medmänsklighet kännetecknar den kubanska revolutionen från första stund: Medmänsklighet är att låta alla barn gå i skolan, att ge alla tillgång till fri sjukvård, att värna om gamla och sjuka. De drygt två miljoner turister som besöker ön varje år kan inte undgå att se hur Kuba prioriterar och omhuldar barnen.

Medmänsklighet är också de tiotusentals kubanska läkare och lärare som arbetar i andra fattiga länder. Liksom den högklassiga utbildning av fattiga studenter från Latinamerika som Kuba ger. Liksom de 100 000 ögonoperationer av latinamerikaner som genomförs på Kuba.

Batistadiktaturen, som KDU enligt insändaren föredrar, mördade fler än 20 000 kubaner. En liten specialitet som Batistas polis lagt sig till med, var att plocka ut ögonen på de politiska fångarna medan de torterades till döds. Medmänsklighet, KDU!?

I sin medmänskliga iver har KDU aldrig kritiserat den tortyr och förnedring som mer än 500 fångar genomlider på den av USA ockuperade Guantanamobasen. KDU har aldrig kritiserat de terrorattacker som USA utsätter Kuba för, och som lett till fler än 3 000 kubaners död. KDU har inte några synpunkter på USA:s ekonomiska krigföring. Inte ens när denna krigföring innebär att USA-tullen beslagtar biblar som ekumeniska rörelser i USA donerat likasinnade på Kuba. KDU pratar om Amnesty. Jämför gärna vad Amnesty säger om USA respektive Kuba! Amnesty, Röda Korset, FN och andra organisationer för mänskliga rättigheter utsätts numera för ständiga attacker av Bush-regeringen sedan de vågat kritisera supermakten.

Oswaldo Payá, KDU:s gunstling bland de sk dissidenterna, har gjort sig känd för sina täta besök hos extremhögern i Florida, sin beundran för Bush och sitt stöd för militärkuppen i Venezuela 2002. Dessutom är han osams med de grupper som de svenska liberalerna stöder. Payá tog kraftigt avstånd från den ”demokratikonferens” som dessa nyligen arrangerade tillsammans med USA. De 120 deltagarna, inklusive representanter för USA och EU, ropade slagord mot Fidel och tittade på ett TV-tal från Bush som önskade dem lycka till. När inga fängslanden gjordes, tappade den församlade världspressen intresset. Alla dessa grupper har minimalt stöd bland vanliga kubaner, eftersom de med rätta betraktas som landsförrädare. De tar bevisligen emot pengar från USA. Ofta måste polisen skydda ”dissidenterna” från kubaner som upprörs av det bekväma liv samarbetsmännen lever med hjälp av USA:s dollar.

Diskussionens vågor går höga på Kuba. Åsikterna skiljer sig åt. Folk säger vad de tycker. De kan, liksom vi gjorde, öppet lyssna på USA:s propagandasändningar på radio. Men precis som Sverige har lagar mot samarbete med främmande makt, så har Kuba det. I motsats till Sverige är Kuba hotat. Landet utsätts för en intensiv ekonomisk och medial krigföring. Bush hotar med militära insatser, och har lovat att störta Kubas regering.

USA har sedan mer än 100 år varit besatt av tanken att kontrollera Kuba. På senare år har olika politiska partier i Sverige anslutit till denna strävan. Det är inte medmänsklighet som driver dem. Det är hatet mot ett framgångsrikt alternativ till nyliberalism och rå kapitalism. Sedan kan man ju alltid undra om USA:s 45 miljoner kronor, avsatta till opinionsbildning mot Kuba, spelar in. Frågan är berättigad, pengarna betalas ut. Men jag har svårt att tro att USA vill betala för en så usel insändare som herrarna i KDU klämt fram.

Zoltan Tiroler

Infört på ELAK 2005-09-08

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2005 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2005-09-08