Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Amnetsy Press

Upp till bevis, Amnesty!

Amnesty Press hävdar i ett pressmeddelande av Robert Udén att Kuba censurerar Internet. Utan tillstymmelse till källa eller bevis. Anmärkningsvärt är att Kuba inte nämns på den hemsida det hänvisas till; www.irrepressible.info. Där listas Kina, Vietnam, Iran, Saudi-Arabien, Syrien och Tunisien, men inte Kuba.

Kuba satsar stort på IT och bygger i rask takt upp datorklubbar, datatillgång på arbetsplatser och postkontor. Eftersom resurserna är starkt begränsade prioriteras datorer där många kan ha tillgång till dem, inte den som har mest pengar. Den hämmande faktorn är dels Kubas relativa fattigdom och dels USA:s politik. Så nekas Kuba av USA tillgång till uppkoppling till fiberoptisk kabel för sin Internettrafik. Istället hänvisas Kuba till långsamma och dyra satellitförbindelser. Inte nog med detta, Kuba nekas tillgång till såväl hård- som mjukvara. I många fall måste servrar placeras utomlands. USA:s rabiata politik drabbar också Sverige - nyligen nekades två kubaner bosatta i Stockholm att köpa datorer från Dell. Detta med hänvisning till blockaden. Dessutom görs ständiga försök från USA att störa Kubas Internettrafik.

"Vi är medvetna om denna censur (USA:s censur av Internet för Kuba) och undersöker det för en eventuell rapport inom kort."

Open Net Initiative

Visst är en lång rad hemsidor censurerade på Kuba. Men inte de USA-finansierade ”dissidenternas” påkostade hemsidor. De kan nås antingen direkt, eller via USA:s Intressekontors egen hemsida. För det är inte Fidel som censurerar utan Bush.

Försöker en kuban exempelvis komma in på www.disney.es eller www.espanol.weather.com möts han antingen av meddelandet ”Page cannot be shown” eller ”The software from this page is subject to the export controls of the USA. No software from this page can be downloaded, exported or re-exported to either a Cuban resident or citizen.” Dessa två är bara exempel. Censuren drabbar mängder med hemsidor, baserade såväl i USA som i Europa. USA:s krigsmakt utvecklade Internet och man fortsätter att utnyttja det för sina politiska och krigiska syften. Någon demokrati vad gäller kontrollen över Internet, som tredje världen kräver, accepterar inte USA. Om detta har uppenbarligen Amnesty inget att säga.

Den i Nordamerika baserade organisationen Open Net Initiative håller för närvarande på att titta på USA:s censur av Internet just vad gäller Kuba (och kubaner!). De säger att ”Vi är medvetna om denna censur (USA:s censur av Internet för Kuba) och undersöker det för en eventuell rapport inom kort.” För övrigt listar inte heller ONI Kuba bland länder som censurerar Internet.

Men Amnesty i Sverige driver oförtrutet vidare sin kampanj mot Kuba. Upp till bevis!

Zoltan Tiroler

Infört på ELAK 2006-08-15

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2006 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2006-08-15