Refuserat av Svenska Dagbladet

En mänsklig ö i ett hav av elände

Jag läste igår i "La Republica" att tre spädbarn dött av undernäring under ett dygn i Montevideos slumområden, i det Uruguay som en gång var Latinamerikas Schweiz. I Argentina, som var bäst i klassen på "den enda vägens" nyliberala politik, och rikast i Latinamerika, lever nu drygt hälften i fattigdom och var fjärde person i extrem fattigdom. I hela Latinamerika lider en tredjedel av barnen under 2 år av undernäring, en tredjedel fullföljer inte låg- och mellanstadieutbildningen, och bara en tredjedel når fram till högstadiet. Av miljontals gatubarn slutar 6 % sina liv genom självmord.

Att många då upplever Kuba som en oas, där barnen inte bara överlever, utan är välnärda och får 12 års gratis utbildning, är inte så konstigt, särskilt som det förtryck Magnus Eriksson målar upp inte finns. Homosexuella varken förföljs eller fängslas på Kuba, däremot i det USA som han hoppas nu ska åstadkomma något gott på Kuba - som i resten av Latinamerika kan man tänka sig. Att Pippi Långstrump skulle vara förbjuden tillhör samma typ av propaganda. Hon finns på många folkbibliotek och skolor, och många är de barnteckningar som berättat om detta, och ställts ut i Sverige. På samma sätt är påståenden om tvångsarbete, politiska fångar mm del av den propaganda som ska rättfärdiga USAs aggressionspolitik.

Eriksson upprörs över fängelsedomar "mot demokratiska idealister". De han talar om belönas med 5-20 gånger normala månadslöner för att i samarbete med USA effektivisera den ekonomiska krigföringen och propagandan mot Kuba. Inför världspressen har bevisen radats upp: videofilmer, foton, bankkonton, bokföring mm. Och passerkort till USAs intressekontor i Havanna, så att "idealisterna" kunnat komma och gå fritt när som helst på dygnet. Att världspressen ändå väljer att beskriva dem som enbart "oliktänkande" är en annan sak.

I Helms Burton lagen 1996 stiftar kongressen att en USA-vänlig regim ska tillsättas på Kuba och förberedas genom en "demokratirörelse". Det öppna stödet till "oberoende" har 1997-2002 uppgått till över 20 miljoner dollar enligt USAID som samtidigt meddelar att det bara är en liten del av pengaflödet. Dess öppna budget för 2003 är 7 miljoner dollar. Och betalt eller inte, är det självklart ett brott i vilket land som helst att direkt samarbeta med fientlig makts krigföring.

Parallellt skärper USA den ekonomiska blockad som beledsagas av terroraktioner organiserade av Miamimaffian, som tillsammans med Israel-lobbyn är den starkaste i USA och som demonstrerat och krävt "Först Irak, sedan Kuba". I Florida-träsken tränar väpnade ligor med FBIs och CIAs fulla vetskap, och förbereder sig att ingå i "det nya Kubas militärmakt". Och presidentbrodern Jeb, guvernör i Florida, umgås öppet med ökända terrorister samtidigt som FBI fängslar dem som avslöjar terroristernas planer. Flygplanskapare som riskerar tiotals oskyldiga människors liv får inte fängelse i Miami, utan uppehållstillstånd, och farkosterna säljs till högstbjudande. Samtidigt nekar USA inresevisum till dem som söker i Havanna. Tillsammans blir detta en direkt uppmuntran till terrorism, av den regim som säger sig leda världen i kamp mot detta.

Att det kubanska samhället då försvarar sina sociala landvinningar mot hotet att återbördas under USAs kontroll är inte svårt att förstå. Men för den rika världsminoritet som lever i överflöd på en fattig majoritets bekostnad får det kubanska alternativet inte finnas. För det visar att det folk som har kontroll över sina resurser, även om de är begränsade, kan bygga ett människovärdigt samhälle.

I det USA som berusas av övermaktens högmod behöver de inte hymla om saken. Den är alldeles klart uttryckt bl a i "Joint Vision 2020", USAs rymdplaner: "Globaliseringen av världsekonomin kommer att fortsätta och det kommer att betyda att gapet mellan dem som har och dem som inte har kommer att vidgas. Genom att kontrollera rymden och jorden kommer USA att kunna hålla dessa, som inte har, i schack." Det är vad handlar om, och Kuba vägrar att ge sig.

Eva Björklund

Redaktör för Tidskriften Kuba.

Infört på ELAK den 26 april 2003

till REFUSERAT     eller     uppåt


© 2003 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://www.elak.svensk-kubanska.se       webmaster: di@j