Refuserat av Hallandsposten

Solidariteten med Kuba

Var är solidariteten med Kubas folk, frågar sig HP i en ledare 27 juni. Jag kan meddela att solidariteten finns i Svensk-Kubanska Föreningen, och är ökande.

HP och den likriktade pressen ser inte verkligheten som den är: Medan antalet fattiga i Latinamerika ökar lavinartat under Washingtons och Världsbankens överinsyn; medan barn svälter ihjäl i det rika och bördiga Uruguay, medan regeringens militär i Colombia dagligen kallblodigt mördar politiskt misshagliga, medan tortyr utövas regelmässigt av Mexicos polis, medan ett 30-tal demonstranter skjutits ihjäl i Bolivia i år, medan 600 brott mot de mänskliga rättigheterna registrerats under två månader i Guatemala, medan undantagstillstånd införts i Peru för att undertrycka folkliga protester och medan 69 fångar sköts ihjäl av myndigheterna i Honduras i april. Medan allt detta pågår, publicerar tidning efter tidning våldsam kritik, inte mot dessa "demokratier", utan mot "diktaturen" Kuba!

På Kuba finns ingen tortyr, inga politiska mord, inga utomrättsliga avrättningar. Kuba är en rättsstat där alla medborgare har tillgång till fri utbildning, fri hälsovård, social trygghet, frihet från rasism, låg kriminalitet och obetydlig korruption. Dessa unika framgångar vill man bevara. Men det accepterar inte USA. Att USA håller människor inspärrade utan rättegång och dom i USA och på den ockuperade Guantanmobasen, det accepteras. Att USA övervakar Internet, boklån och bokköp, det accepteras. Men när kubanerna slår vakt om sitt oberoende, då tas storsläggan fram.

USA har beslutat att störta den kubanska regimen. Supermakten satsar oerhörda resurser för att uppnå sina mål. Ett viktigt led i USA:s detta är att skapa en grupp med samarbetsmän på ön. De "oliktänkande", som HP och andra försvarar, är betalda agenter åt USA. Bevisen för detta är överväldigande, eftersom dessa grupper varit infiltrerade av kubanska säkerhetspoliser som kunnat vittna. "Samvetsfångarna" har inte dömts för sina åsikter, de är dömda för att ha tagit emot instruktioner, dollar, lyxvaror och utrustning från USA. De är dömda för att ha rapporterat till USA:s diplomatiska personal. De är dömda för att samarbeta med främmande makt. En makt som öppet och arrogant deklarerat att de ska införa "demokrati" på Kuba. USA:s hot är överhängande. Och så förvånas man över att kubanerna försvarar sig!

Skulle USA få sin vilja fram, då förpassas Kuba åter till stormaktens bakgård. Då blir det som i andra länder i Amerika, de rika som får tillgång till bra skolor och sjukhus. Då växer klyftorna, då återkommer gatubarn och skoputsarpojkar. Men detta skriver svenska tidningar aldrig något om.

Zoltan Tiroler

Infört på ELAK den 26 augusti 2003

till REFUSERAT     eller     uppåt


© 2003 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://www.elak.svensk-kubanska.se       webmaster: di@j