Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Sundsvalls Tidning

Märklig prioritering

Söndagen den 21/3.

Dan efter ett-årsdagen av USA:s angrepp på Irak. Uppmärksammat med lördagens stora demonstrationer över hela världen, inte minst i USA. ST väljer då att i Söndagens ledarartikel, uppmärksamma att det gått 1 år sedan gripandet av 75 ”dissidenter” på Kuba. Efter dom och rannsakan dömda till långa fängelsestraff. För att i välavlönad tjänst hos främmande, fientligt sinnad makt, bedrivit omstörtande verksamhet, i syfte att störta folkmakten.

I svensk strafflag kallas sådan verksamhet för spioneri, och bestraffas med ungefär samma straffsatser som tillämpats på Kuba. De har inte dömts för sina åsikter. Deras gärning skulle ha bedömts och straffats, på ungefär samma sätt i vilket land som helst, som befinner sig under konstant invasionshot av fientligt sinnad stormakt. Hela dissidentrörelsen var infiltrerad av kubanska agenter, så bevisen var vattentäta in i minsta detalj. Ändå vidhåller ST valsen om ”oberoende dissidenter”.

För 2004 anslår USAID (USA:s motsvarighet till vårt SIDA), 15 miljoner dollar till att understödja ”inre opposition” på Kuba. Totalt torde årligen flera hundra miljoner SEK satsas av USA på ett regimskifte. Om ST och SILC verkligen bekymrade sig om demokrati och mänskliga rättigheter, vore det mer befogat att uppmärksamma Colombia. Men den förtryckarregimen står ju under USA:s kontroll och beskydd.

Torsten Skalin

Infört på ELAK 2004-03-30

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-03-30