Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Örnsköldsviks Allehanda

Liberalt mediaförbud för oliktänkande?

Stina Morian/LNB, dvs Liberala Nyhetsbyrån, har fått en cirkulärartikel publicerad i Örnsköldsviks Allehanda, 06.12.02, där hon bl a ondgör sig över att jag tolkade Aleida Guevara i en TV-intervju. Hon har inget att invända mot min tolkning, den återgav uppenbarligen helt korrekt vad Guevara sade. Hennes problem är att jag också är medlem i den förening som inbjudit Guevara till Sverige (en förening vars namn Morian passar på att förvanska) och att jag inte delar Morians åsikter om Kuba. Vad hade Morian önskat i stället? En tolk med hennes åsikter som kunnat hindra Guevaras ord att oförvanskade nå publiken? Eller efterlyser Morian ett generellt mediaförbud för tolkar med förgriplig förenings- och partitillhörighet? I sann liberal anda?

Sedan passar Morian på att tugga om liberalernas vanliga lögner om Kuba. Med den liberala ägarkoncentrationen av svenska media har hennes likasinnade i åratal trummat in den ena absurda skrönan efter den andra, utan att utrymme givits för kritisk granskning. Hennes upprördhet över att den andra sidan, den som företräder det kubanska folkflertalet får 10 minuter på TV4, är symptomatisk för det orwellska nyspråk som säger att okunnighet är styrka.

Nyspråket placerar diktaturen i Havanna, inte på Guantanamobasen, ockuperad av USA, förvandlad till koncentrationsläger och tortyrcentrum. Det placerar ofriheten på det självständiga Kuba, inte i det ockuperade Haiti, Irak, Afghanistan. Det placerar demokratin i Washington och London som med lögner manipulerade fram ett anfallskrig som ödelägger Irak och inte hos det folk som mer än något annat i världen, och trots ekonomisk blockad av världens supermakt, har fler läkare i osjälviskt ulandsbistånd än hela Världshälsoorganisationen.

Antagligen hörde Morian inte nyhetsinslaget på fredag morgon i P1 som berättade om de 700 kubanska läkare som gör en enastående insats i kalla bergstrakter i Pakistan, sedan länge övergivet av den rika världens uppreklamerade välgörenhet. Då hade hon väl protesterat mot det också, eftersom reportern glömde bort att upprepa det liberala mantrat om diktatur på Kuba.

Guevaras enligt Morian ”horribla påstående” om oförenligheten mellan diktatur och allas lika rätt till hälsa, utbildning, kultur och ett värdigt liv, var inte hennes. Hon citerade en chilenare, en av de hundratals miljoner latinamerikaner som upplevt vad diktatur är, och som ser Kuba som ett hopp om att befrielse är möjlig.

Eva Björklund

Infört på ELAK 2006-02-28

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2006 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2006-02-28