Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Upsala Nya Tidning

Låt kubanerna bestämma sin egen framtid!

”Det händer häpnadsväckande saker på Kuba”, inleder Malmström & Orrego sin debattartikel 11 augusti. Vad är så häpnadsväckande med att en 80-åring opereras för magbesvär? Eller tror M&O att Fidel ska leva för evigt? Visserligen har USA och exilmaffian misslyckats med sina 638 dokumenterade mordförsök, liksom en militär invasion, men naturen tar ut sin rätt förr eller senare, även för en man som Fidel Castro. Något annat har egentligen inte hänt på Kuba.

Fidel ligger i sjuksängen och makten hanteras enligt landets konstitution. Det mesta händer i M&O:s febriga fantasi och önskedrömmar. Liksom kvarlevorna av Batistadiktaturens anhängare i Miami inbillar sig M&O att regimen ska falla när Fidel dör. Visserligen vill M&O gärna hjälpa till, eller rättare sagt, att vi skattebetalare ska hjälpa till, att finansiera ett maktskifte. Det är samma recept som USA misslyckats med i snart 50 år. Nu skjuter USA till 80 miljoner dollar och uppmanar till folkresning. Men inget händer på Havannas gator.

M&O ”kan omöjligen acceptera” att Kubas förste vicepresident tar över från president Fidel Castro. Nu är det faktiskt varken M&O eller Washington som utser president på Kuba, det gör kubanerna i fria och hemliga val. Tusentals intellektuella, däribland 9 nobelpristagare, har undertecknat en skrivelse där de kräver att Kuba lämnas i fred. Men liberalerna, USA:s politiska stödtrupp i Sverige, vill visa Washington sitt oreserverade stöd. M&O använder till och med USA:s ordval om ”transition”. Det i svenska öron något märkliga ordet kan översättas med ”övergång”. Övergången från diktatur till demokrati är genomförd på Kuba. Den genomfördes 1959 när kubanerna skickade Batista och hans torterare till Miami och för första gången gjorde Kuba till en fri och självständig stat. Är det något kubanerna inte vill ha så är det en demokratisering med hjälp av USA. De ser hur det går i Afghanistan och Irak.

Och upplysningsvis: politikerna på Kuba väljs i fria och hemliga val. Man använder sig av ett personvalssystem och inga partier deltar i valet (inte heller kommunistpartiet.) M&O:s få meningsfränder på Kuba har inte fått något stöd i valen. M&O kan fortsätta att drömma om att införa marknadsekonomi och nyliberalism på Kuba. De kommer att bli lika förvånade som när USA trodde att invasionen i Grisbukten skulle leda till en folkresning. Och det gjorde den ­ till revolutionens försvar.

Zoltan Tiroler

Infört på ELAK 2006-08-16

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2006 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2006-08-16