Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av GöteborgsPosten

Hungerstrejk!

Medlemmar i Svensk-Kubanska Föreningen hungerstrejkar just nu. De kräver att fem politiska fångar i USA omedelbart friges; Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero, Fernando González och René González.

Dessa fem kubaner infiltrerade högerextremistiska terrorgrupper i Miami såsom Alpha 66, Brigada 2506, Omega 7, Brothers to the Rescue och Comandos F4. De uppdagade deras olika planer på terrorattacker mot Kuba och även andra länder i regionen inkl terror mot meningsmotståndare i Miami som fått utstå tiotals bombattacker och mordbränder från dessa terrorister. Med stöd av informationen från de fem kunde Kubas kustförsvar och polis stoppa mängder med terrorattacker på 90-talet.

1998 gav Kuba USA:s federala polis FBI all bevisning mot terrorgrupperna som de fem hade insamlat och FBI lovade vidta åtgärder. Men det FBI gjorde var att identifiera uppgiftslämnarna och mitt i natten 11 september 1998 arrestera de fem kubanerna och kasta dem i isoleringsceller.

Rättegången i det högerstyrda Miami blev en parodi på rättvisa. De långa straffen, upp till dubbel livstid plus 15 år, var uppgjorda i förväg och juryn var hotad. Myndigheterna vägrade att flytta rättegången till annan stad såsom USA:s lag medger. Det de fem gjort var att hindra avskyvärda grova brott, terrorism. USA:s lagar medger att man får uppträda under annat namn och liknande om syftet är att hindra grova brott. De fem kubanerna är helt oskyldiga och borde belönas av USA:s regering för sitt hjältemod i kampen mot terrorism.

Noam Chomsky säger "Fallet med de fem kubanerna är en sådan stor skandal att det känns svårt att ens prata om det!"

Hungerstrejken som pågår i Stockholm sedan 4 juli är lika mycket en protest mot Bushregeringens hyckleri när det gäller kampen mot terrorism, som mot massmedias öronbedövande tystnad när det gäller att informera om denna skandal. All önskvärd information finns på hemsidan www.svensk-kubanska.se.

Martin Österlin, ordf Svensk-Kubanska Föreningen

Infört på ELAK 2004-08-19

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-08-19