Kraftigt nedbantat till oigenkänlighet av Göteborgs Posten

Replik om "dokumentär" på SVT

I en insändare i GP den 26/5 kritiserade jag en dokumentär på SVT2 om Kuba. Därefter har Fredrik Malm från Bokinsamlingen Kubas fria bibliotek och Erik Jennische, Svenskt internationellt liberalt centrum, bemött mig den 30/5, samt även dokumentärfilmens regissör Lars-Gunnar Forsberg den 1/6.

Det är frapperande hur man, utan att ta reda på fakta, helt låter sig styras av de vanligaste fördomarna om Kuba. Ett lågvattenmärke tangeras när ingen av dem vågar bemöta mig i själva huvudfrågan på ett seriöst sätt, nämligen att Kuba i avtal som gällt från -94 fått USA att gå med på att ta emot 15 000-20 000 emigranter per år. Kuba har aldrig lagt några hinder i vägen bara det finns ett mottagarland.

Malm och Jennische ljuger när de skriver att kubanerna inte får välja de politiker de vill. Självklart kan de det. Men man har inte partival utan personval. Kommunistpartiet får enligt vallagen ej medverka. Vem som helst får ställa upp och rösträttsåldern är 16 år.

På Kuba litar befolkningen på sina folkvalda. De vet att de företräder dess intressen. Så är inte fallet hos oss i väst. Tydliga tecken på detta är att människor i vanmäktig frustration röstar fram främlingsfientliga fascistanstrukna partier i regeringsställning runt om i Europa i ett desperat hopp om en politik som gynnar vanliga människor i stället för den ekonomiska eliten.

På Kuba genomför man just nu en reform inom skolan. Man ska inte som i den kapitalistiska västvärlden öka antalet elever per klass, utan minska antalet till 20. Redan tidigare har man högre läkartäthet än Sverige.

Märker inte Malm, Jennische och Forslund hur vårt alltmer kapitalistdominerade samhälle håller på att förlora förtroendet bland medborgarna? Vi har mycket att lära av Kuba.

Robert Frykner
Medlem i Svensk-kubanska föreningen

Infört på ELAK 10-jun-2002

till REFUSERAT     eller     uppåt


© 2001 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://www.elak.svensk-kubanska.se       webmaster: di@j