Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av GöteborgsTidning

Fakta om Kuba

Tack GT för publicerade av en Kuba-positiv artikel. Några påpekanden vad gäller GT:s svar i söndags på denna.
  • ”Demokratikämpen” Gainza har aldrig flytt från Kuba som GT påstår. Han studerade i Moskva när Sovjet bröt samman. Gainza valde då ett bekvämt liv i Sverige, istället för att åka tillbaka till sitt hemland och möta de svårigheter som Östblockets sammanbrott och USA:s skärpta blockad åsamkade det kubanska folket. I Sverige tar han emot generösa bidrag från Folkpartiet och USA för sin Kubafientliga propaganda. Innan han anslöt sig till Folkpartiet, hade hans extrema högeråsikter fört honom till mycket mörkblå organisationer, för att uttrycka det milt.
  • GT skriver att strandpromenaden i Havanna för tio år sedan fylldes av folk som ”försökte göra revolt mot diktatorn Fidel Castro.” Visst samlades folk på strandpromenaden. Det var nämligen så att de amerikanska propagandasändarna i Miami lovat att båtar skulle komma och hämta kubaner som ville emigrera till USA. Detta var samtidigt som krisen på Kuba var som värst, efter att man i ett slag blivit av med sina handelspartners i Östeuropa och USA drog åt tumskruvarna. Det var brist på allting. Det är USA:s uttalade politik att svälta kubanerna till underkastelse. Inte så konstigt att många lyssnade till (de falska) locktonerna från Miami. När det visade sig att löftet om båtar var bluff, började den uppretade folkmassan krossa skyltfönster och plundra butiker. Men den kubanska polisen svarade inte som polisen i Göteborg 2001. Inga skott avlossades i Havanna. Vem kom ut på gatan för att diskutera med folkmassan? Jo, Fidel Castro!
  • GT säger att många kubaner vill emigrera till USA. Det är sant. USA är ett rikt land, Kuba ett fattigt. Många miljoner fattiga vill emigrera till USA och Europa. Om EU tillät fri invandring, om USA skrotade sin elektroniska mur vid gränsen till Mexiko, hur många skulle inte ta sig in? USA har en speciallag som enbart gäller kubaner – de får automatiskt uppehålls- och arbetstillstånd om de tar sig till USA. Just för att det ska kunna utnyttjas i propagandan. GT borde studera de stora folkströmmarna från ”demokratierna” i Centralamerika till USA, där de riskerar deportering om de upptäcks.
  • Kommunistpartiet ställer inte upp i valen på Kuba. Det är nämligen inga partival. Dem har man sett nog av i både Nord- och Sydamerika: Korruption, maktmissbruk, en liten elit som växlar vid makten medan folket förblir fattigt och maktlöst. På Kuba har man personval. Man väljs på vad man gjort, inte på fagra löften. Det finns minst två kandidater i varje valkrets. Fidel Castro är vald i fria och hemliga val. Men hur är det med patentdemokraten Bush? Han som tvingar på folk USA:s ”demokrati” med bomber och granater och som trots sin miljardförmögenhet behövde ta till valfusk för att vinna?
  • På Kuba fängslas man inte för sina åsikter. Det är lätt att konstatera om man reser dit och pratar med kubaner. Debattens vågor går höga, ingen är rädd för att utrycka en åsikt. Däremot kan man fängslas för sina handlingar.
  • GT:s ledare undviker noga att ta upp USA:s avgörande roll i det kubanska dramat. I Sverige censurerades liberala tidningar under 2:a världskriget. Kommunistiska tidningar förbjöds. Partierna hade gått samman i en samlingsregering. Antinazistiska arbetare sattes i fångläger. Kuba är utsatt för en långt mäktigare aggression, som har krossandet av den kubanska regeringen som sin högsta prioritet i Latinamerika. Är det konstigt att kubanerna vill rädda världsdelens bästa skolsystem och hälsovård? Att de vill skydda sitt solidariska samhälle? Har kubanerna rätt att försvara sig?

Zoltan Tiroler

Infört på ELAK 2004-08-25

Det finns inga politiska fångar på Kuba!    Läs också debattartikeln Det finns inga politiska fångar på Kuba!.

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-08-25