Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Svenska Dagbladet

Amnestys blinda fläck

Carl Söderbergh insisterar på att de som dömts för samarbete med USA är samvetsfångar. Jag har länge undrat om Amnesty driver denna linje av okunnighet. Nu förstår jag att Amnesty inte vill se kopplingen till USAs krigföring. CS skriver att kubanerna dömts för att tillhöra föreningar, för att inneha elektronisk utrustning osv. Det är lika relevant som att påstå att de som samarbetat med fientlig främmande makt inte döms för de tjänster de fått betalt för, utan för bankkontot där belöningen är insatt.

CS må kalla dem oberoende, men de facto är de USA-beroende. De har bl a dömts enligt 62 kapitlet i strafflagen, artikel 91, "verksamhet i utländsk makts intresse i syfte att skada den kubanska statens oberoende" samt kapitel 88 "Lagen till försvar av det nationella oberoendet och ekonomin" artiklarna 5.1, 6.1 och 7 som särskilt förbjuder kubanska medborgare att bistå USA i den ekonomiska krigföringen och för att genomföra Helms Burton lagen (dvs att installera en USA-vänlig regim på Kuba). Det är således förbjudet att efterforska och delge USA-regimen information som underlättar den ekonomiska krigföringen mot befolkningen och den undergrävande verksamheten mot landets valda regering. Så är det också i alla självständiga nationer med självaktning.

Det är möjligt att Amnestys uppgiftslämnare inte har informerat om detta och att CS på allvar tror att de dömts för innehav av radioapparater (upplysningsvis är Kuba ett mycket radiotätt land). Precis som CS tror att USAs ekonomiska blockad mot Kuba är "embargo", som förtjänar att "kritiseras". Har Amnesty verkligen inte insett att det handlar om ekonomisk krigföring som bryter mot folkrätten och utgör värsta brott mot mänskliga rättigheter, brottet att försöka svälta ett folk till underkastelse, ett brott som fördömts av FNs Generalförsamling med 179 röster mot 3 (USA, Israel, Marshallöarna). CS ordval visar på en förfärande okunnighet eller avsikt att förringa detta reella hot mot kubanernas mänskliga rättigheter. Verkningskraften i Amnestys rättmätiga protest mot USAs koncentrationsläger på den ockuperade Guantanamobasen och mot andra verkliga övergrepp är beroende av organisationens trovärdighet. Den försvagas av Amnestys blinda fläck när det gäller Kuba.

Eva Björklund

Infört på ELAK 2004-03-09

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-03-09