Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Expressen

Kuba och Internet

I Expressen 26 februari påstås att Castro vill förbjuda Internet. Inget kunde vara mer felaktigt. Kuba har den högsta anslutningen till Internet i regionen (bortsett från det rika USA). Man har mängder av datorklubbar för ungdomar, alla skolor har datorer och man öppnar efterhand Internet-uppkopplingar på postkontoren. Men telefonnätet är gammalt och överbelastat. Kuba är ett fattigt land, utsatt för USA:s 45-åriga blockad.
Det begränsar tillgången. Och det största hindret är USA, som fram till 1994 hindrade Kuba från all tillgång till Internet; som genom blockaden tillfogar Kubas telekomsektor mångmiljonförluster; som hindrar Kuba tillgång till olika Internet-kanaler (licens krävs); som hindrar Kuba från att lägga fiberoptisk kabel till Florida; som varje år lägger 25 miljoner dollar på att störa kubansk telekommunikation; som låter grupper i Miami sabotera kubansk uppkoppling. Och tyvärr är det USA som kontrollerar, avlyssnar och behärskar Internet.

Ingen Internetanvändare sitter i kubanskt fängelse. Inte heller sitter några människor i fängelse om ”Castro är missnöjd med deras åsikter”, som Expressen skriver. Däremot sitter ett antal USA-betalda spioner i fängelse. De sitter där, inte för vad de tycker och tänker, utan för att de arbetat för USA i dess allt aggressivare strävan att störta Kubas folkvalda regering. Alla länder har lagar mot landsförräderi, så också Kuba.

Zoltan Tiroler

Infört på ELAK 2004-03-03

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-03-03