Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Dagens Nyheter

Med anledningen av artikeln om äldrevård på Kuba

Jag har varit på Kuba och har personlig erfarenhet av sjukvården. Jag befann mig i en småstad som heter Amancio Rodriguez i provinsen Las Tunas, när jag blev kraftigt förkyld med hög feber. De jag bodde hos tog mig på kvällen till en Santería-doktor. Han tog emot i sin lägenhet. Han smörjde fötterna med örter och klämde och drog. Han tog inte betalt. Jag blev inte bättre. Dagen därpå tog de mig till stadens sjukhus, där jag blev undersökt av en läkare, och fick sedan en penicillinspruta av en sjuksköterska. Det var också gratis och jag blev bra på en gång. Själva byggnaden var litet sliten och skulle behöva målas om, men det var rent överallt.

Jag har också hälsat på hos en läkare som bodde och hade mottagning i ett hus i stadens utkant. Där var det mycket fint, ganska nybyggt, men hon hade ont om mediciner.

När det gäller äldrevård har jag sett ett "Casa de Abuelos" (ålderdomshem) i samma småstad. De hade öppet dagtid. På nätterna sov de gamla hemma hos sig, eller hos sina barn. Det var ett hus med en lummig trädgård. Huset låg vid stadens huvudgata, dvs inte alls undangömt. Hur ofta de fick mjölk vet jag inte...

Alla jag har talat med har framhållit hur nöjda de var med sjukvården i den lilla staden.

Vid svårare fall blir patienterna remitterade till provinshuvudstaden Las Tunas eller till specialistvård i Havanna.

När jag har frågat vad som är det bästa och sämsta i allmänhet med Kuba, så har flera spontant svarat: Det bästa - vi är fria, det sämsta - vi är fattiga. Det bästa med Kuba är att vi är fria! Ja, jag blev själv förvånad över det svaret, för det är ju inte den bild som DN förmedlar, men de menar att de kan göra vad de vill, och de behöver t.ex inte vara rädda för att gå ut när det är mörkt, till skillnad från i andra länder.

Jag har aldrig varit på Kuba i något officiellt sammanhang, men många gånger av privata skäl, eftersom jag har varit gift med en kubanska. De jag har pratat med har alltså varit helt vanliga kubaner i privata samtal, d.v.s. varken utvalda eller övervakade.

Peter Forsberg,lärare, Stockholm

Infört på ELAK 2004-10-05

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-10-05