Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Dagens Nyheter

Kommentar till Shachar

DN har idag (13/5) släppt fram en läsare till tidningens latinamerikakorrespondent Nathan Shachar (NS) - se Fråga våra korrespondenter - för att få hans svar på frågan: Vad händer på Kuba när Fidel Castro dör?. Av någon anledning tycker tydligen DN att frågan är brännande och aktuell, trots att den ältats så mycket, men är verkligen NS rätt man att svara? Det vill säga har DN:s läsare av honom fått ta del av en seriös rapportering om Kuba och USA:s görande och låtande gentemot Kuba och i Latinamerika i övrigt, vilket skulle kunna göra det berättigat? Döm själva.

NS hoppas på en ”återgång till demokratin (sic), som avskaffades på Kuba av kuppmakaren Batista 1952” (att statskuppen skedde med USA:s hjälp och samtycke nämner inte NS). Och de som ska göra’t, vet NS berätta, är ”medlemmar av den styrande kubanska eliten som i tysthet underhandlar med exilorganisationer i Miami”. Men att föra fram att den politiska, sociala och ekonomiska situationen på Kuba före 1952 kännetecknades av demokrati är hur man än vänder och vrider på saken att vilseleda DN:s läsare.

”Demokratin” kännetecknades av att en med USA starkt lierad borgerlighet, bestående av kapitalister och godsägare, styrde och ställde och lämnade den vanlige kubanen utanför anständiga levnadsförhållanden och politiskt inflytande. Statskuppen 1952 gör på sitt sätt tydligt vad det var för ett slags politiskt system som rådde. Men nu väntar alltså andra medlöpare till Imperiet på att få bygga upp ”demokrati”. Efter Fidel Castro. Som alltså tydligen inte skulle ha presterat något gott i den vägen?

Bland alla inslag som förekommer för att störta det kubanska samhället i fördärvet finns Miami Heralds och andra massmediers anti-kubanska propaganda, se artikeln nyligen Crack down on Cuba’s disaffected youth, där appellen är att sätta press på Fidel Castro. NS plockade i gårdagens DN (12/5) upp Miami-tidningens skrönor, utan att nämna det, och gjorde sitt eget hopkok.

Och han låtsades dessutom att Hubert Matos skulle vara ett sanningsvittne om vad som sker på Kuba. Vi DN-läsare med längre minne än för stunden erinrar oss att Matos var en figur som i början av 1980-talet användes flitigt för att dra bort uppmärksamheten från de CIA-anställda flygplansbombarna Luis Posada Carriles och Orlando Bosch, USA:s ”goda terrorister”. NS verkar vilja göra detsamma idag, nu när till och med hans tidning och kollega Lennart Pehrson på basis av massmedia i USA, skrivit några rader om Posada Carrilles, eftersom hans asylansökan i USA sägs ge George W Bush vånda.

Som DN-läsare undrar jag vad som ska hända när Nathan Shachar lämnar latinamerikabevakningen. För tidningens läsare borde få ta del av en seriös och rättvisande Kuba-bevakning och nyhetsrapportering om vad som sker på USA:s bakgård.

Olof Bergström

Infört på ELAK 2005-06-07

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2005 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2005-06-07