Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Aftonbladet

CIA-terroristen Posadas

Venezuela har begärt att USA utlämnar Luís Posada Carriles för att kunna fullfölja den rättegång mot honom som avbröts när han flydde från landet för 20 år sedan.

Posada Carriles, född på Kuba 1928 men med venezolanskt medborgarskap, har en lång meritlista som terrorist, med CIA bakom sig. Han var medagerande i sprängningen av ett civilt kubanskt passagerarflygplan 1976, alla 73 ombord omkom. Och hans delaktighet i mordet på Chiles utrikesminister Orlando Letelier 1976 framgår av nu offentliggjorda dokument från CIA och FBI.

Posada Carriles greps på hösten 1976 och ställdes sedermera inför rätta i Venezuela. Med hjälp av den exilkubanska högerextrema organisationen CANF (Cuban-American National Foundation) i Miami lyckades Posada Carriles fly från fängelset 1985. Åren därefter genomför han en lång rad aktioner i Centralamerika, bombattentat på Kuba och knarksmuggling.

När Fidel Castro år 2000 skulle hålla tal på universitetet i Panama togs Posada Carriles på bar gärning med 15 kg sprängmedel. Tillsammans med tre andra figurer i hans terroristgrupp dömdes han till fängelse. Den avgående presidenten Mireya Moscoso benådade Posada Carriles och hans medbrottslingar i augusti 2004, efter en mutaktion av CANF och andra närstående grupper.

Posada Carriles befinner sig nu i USA och hoppas på att hans ansökan om uppehållstillstånd och asyl där ska bifallas. Måndagen den 13 juni är det meningen att den ska behandlas. Med tanke på att Bush senior beviljade den likasinnade Orlando Bosch asyl, trots dennes delaktighet i bombattentatet 1976 mot det kubanska flygplanet och andra våldsdåd, finns all anledning befara att Bush junior ska agera på samma sätt. Den 20 maj tog USA:s president emot en liten delegation från CANF, med dess grundare Luis Zúniga Rey i spetsen. Vad kan mötet ha handlat om måntro?

Det finns visserligen ett utlämningsavtal mellan Venezuela och USA sedan 1922. Men allt tyder på att George W Bush tänker ignorera det. Med tanke på att USA undertecknat Montrealkonventionen om brott mot civilflyget borde Posada Carriles inte kunna komma undan ett åtal i USA för sin roll i bombattentatet 1976 mot det kubanska flygplanet.

Den svenska regeringen borde göra gemensam sak med alla anti-terrorister i Latinamerika, som tillsammans med senatorer och andra i USA nu demonstrerar och ställer krav på att Posada Carriles utlämnas till Venezuela, så att rättprocessen mot honom äntligen kan avslutas.

Olof Bergström

Infört på ELAK 2005-06-07

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2005 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2005-06-07