Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Aftonbladet

FREDRIK MALM LJUGER OM KUBA

För en överblick över Kubas långtgående ekonomiska reformer under senare år kan jag rekommendera Joy Gordons artikel Cuba's entrepeneurial socialism.

Gordon konstaterar att reformerna "förändrat själva grunden" i det tidigare ekonomiska systemet och att man infört ett blandekonomiskt system med omfattande kapitalistiska inslag. Några exempel på det från Gordons artikel:

  • Utländska kapitalistiska företag från över 50 länder har investerat över 5 miljarder dollar på Kuba.
  • Ny lagstiftning tillåter investeringar med upp till 100% utländskt ägande.
  • Privata småföretag tillåts inom ett stort antal områden. Ägaren betalar en fast licens varje månad (varierande på förväntade intäkter) och behåller resten själv. Gordon berättar om en kvinna som driver en restaurang och som hade en ny stereoanläggning, färg-TV, video mm hemma. På Kuba råder ett slags idealisk kapitalism menar Gordon eftersom entreprenörerna inte behöver oroa sig för hyra (enligt lag max några få procent av inkomsterna - de flesta äger dessutom sina hem), kostnader för utbildning (gratis på alla nivåer, 0,5 miljoner av 11 miljoner invånare har universitetsexamen), eller för sjukvård (gratis, tredje världens bäst utbyggda).
  • De statliga kollektivjordbruken har skrotats och ersatts med arbetarstyrda kooperativ som arbetar med privat vinstintresse. Nyligen berättade Granma att dessa enligt nya lagar får köpa upp jorbruksprodukter av småbönder, förädla dem och sälja på de privata jordbruksmarknaderna . Jimmy Carter träffade under sitt Kuba-besök en chef för ett sådant kooperativ som hade valts av arbetarna och hade en månadslön på över 1.000 dollar per år. Det är mycket i ett land där mycket är gratis och ett biobesök kostar en peso (mindre än en krona).

Vidare kan nämnas:

  • att Radio Progresos Kuba-korrespondent träffade en självägande bonde som skaffat sig två nya bilar och som arbetat ihop till detta på egen hand.
  • att förträffliga tidskriften Latinamerika nyligen hade ett reportage om de ekologiska stadsjordbruken på Kuba. De anställda tjänar ofta bättre än en journalist eftersom det visat sig krävas hyggliga löner för att locka arbetskraft till detta hårda arbete i den stekande tropiska solen (och det rör sig om löner som är flera gånger högre än vad Fredrik Malm nämner i sin artikel).

Björn Blomberg

Infört på ELAK 2004-03-03

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2003 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-03-03