Refuserat
 
     
 

Refuserat av Amnesty Press

Åter till Kuba

Hemkommen från Kuba får jag se ett förvirrat angrepp på mej själv av den kubanske ekonomiske avhopparen Alexis Gainza i Amnesty Press Nr 4 2003. Han pådyvlar mig uppfattningar som jag aldrig framfört, exempelvis att Kuba är ett ”lyckoparadis”.

Kuba är givetvis inget paradis. Landet kämpar med samma problem som andra fattiga länder i 3:e världen. Som sten på bördan har man dessutom den skoningslösa aggressionen från USA att hantera. En aggression som har som uttryckligt mål att skapa misär och kaos på Kuba. En aggression som stoppat ett joint-venture företag som skulle lägga fiberoptiska kablar på Kuba för att förbättra kommunikationerna. En aggression som försöker hindra Kuba att skaffa sig såväl datorer som mjukvara. Och sedan anklagar man Kuba för att inskränka datoranvändningen! Det saken handlar om är att det gamla, kraftigt subventionerade telefonnätet inte klarar av en ökad belastning. Man vill få bort svartuppkopplade anslutningar från det underdimensionerade kopparnätet och föra över dem till det nya fiberoptiknätet. Detta har nyhetsbyrån AP rapporterat, liksom att de som vill, kan köpa Internetkort från telefonbolagets lokalkontor. Trots svårigheterna är det fler uppkopplade på Kuba än i dess grannländer.

Kuba är världens mest förtalade land, och därför kan man ena gången ljuga och påstå att Pippi Långstrump är förbjuden (trots att självaste Dagens Nyheter för några år sedan hade ett reportage som bevisade motsatsen), för att nästa gång påstå att regeringen vill isolera befolkningen. När det i själva verket är USA som på alla sätt försöker isolera kubanerna.

"Orsaken är det folkliga stödet för självständigheten förkroppsligad i den karismatiske Fidel…trots alla svårigheter visar landet sociala indikatorer överlägsna de rikaste länderna på kontinenten."

Frei Betto

Gainza vill inte tala om USA. Men på Kuba gör man det. Nu, när det är valår i USA, är man klart orolig för vad Bush ska ta sej till för att blidka den maktberusade exilkubanska lobbygruppen i Miami. För om inte Bush får till en regimförändring på Kuba, så hotar de att inte stödja honom. En presidentkommission, under ledning av ”duvan” Colin Powell, ska under våren lägga fram handlingsplanen för att störta den kubanska regeringen. På Kuba talar man också mycket om de fem kubaner som sitter i USA:s fängelser, dömda till straff på upp till dubbel livstid. Deras ”brott” är att de avslöjat planerade terroristattacker mot Kuba.

Gainza vill göra sig till tolk för alla kubaner. Det är löjligt. Det finns ca 3 000 kubaner i Sverige och drygt 1 miljon i USA. Enligt DN:s reporter (040119) är det bara ca var femte av dessa som stöder den USA:s blockadpolitik mot Kuba. Och de blir färre och färre. Av Kubas 11 miljoner är det givetvis knappast någon. Den kubanska regeringens stöd är så mycket större, vilket de återkommande personvalen visar. Att stödet för regeringen är stort, beror till betydande del på att alla inser att det man uppnått vad gäller skola och sjukvård, rättvisa och jämlikhet skulle smälta bort som en smörklick i helvetet samma dag om Gainza och hans meningsfränder skulle lyckas att införa ”Pax Americana” också på Kuba. Nu kommer de lyckligtvis inte att lyckas. För det är som Brasiliens regering säger, att Kuba har kunnat stå emot 10 USA-presidenter, 20 CIA-chefer och effekterna av Östblockets sammanbrott. ”Orsaken är det folkliga stödet för självständigheten förkroppsligad i den karismatiske Fidel…trots alla svårigheter visar landet sociala indikatorer överlägsna de rikaste länderna på kontinenten.” (Frei Betto, i Folha de Sao Paulo 040101).

Zoltan Tiroler

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: den 4 februari 2004