Refuserat
 
     
 

 

Refuserat av Aftonbladet

Försvara Kuba!

Ett svar till Fredrik Malm, Liberala ungdomsförbundet

 

Fredrik Malm vill i sin artikel (den 17 oktober) att man ska resa till Kuba som ”demokratiturister” och förse dom ”fria biblioteken” med böcker. Kubanerna vill ha böcker, det är sant. Men varför inte ge dom till dom statliga biblioteken, naturligtvis med respekt för de kubanska bibliotekariernas yrkesroll att det är de som beslutar om vilket sortiment respektive bibliotek ska ha. Böcker är inte förbjudna på Kuba utan en bristvara eftersom läshungern är stor. Efter revolutionen 1959 inleddes den mycket populära ”alfabetiseringskampanjen” där 100 000 kubanska ungdomar begav sig upp i bergen för att leva och arbeta och att lära bönderna att läsa och skriva. På det sättet avskaffade man den 25 % analfabetismen på ett år. På samma sätt har man fortsatt satsa på utbildning och bildning.

Från revolutionens första år har Kubas policy varit ”Vi talar inte om för folk att tro! Vi talar om för dom – LÄS!”

I april dömdes 75 s.k ”dissidenter” på Kuba till långa fängelsestraff för att ha varit organiserade och finansierade av Washington, en 44 årig operation där Washington söker underminera den kubanska revolutionen. De har slagits tillbaka vid två tillfällen, det första vid Grisbukten 1961, där Washington släppte lös CIA organiserade exil kubaner, som slogs tillbaks av dom kubanska väpnade styrkorna på 72 timmar. Det andra försöket hände 1962 under den s.k ”missilkrisen”, då kubanerna lät Sovjetunionen placera kärnvapen på ön som en solidarisk tjänst. Washington hade stridsspetsar i Turkiet riktade mot Sovjet. USAs dåvarande president Kennedy som var fast besluten om att invadera Kuba fick genom en rådgivare veta att en sådan invasion skulle kosta USA armén 18500 liv (på 10 dagar). En siffra som fick honom att backa ur. Kubanska folket var redo att en än gång försvara sitt land. Och det är den här beslutsamheten och lojaliteten till försvar av den kubanska revolutionen som imperialisterna hatar och fruktar. På åttiotalet beväpnades i stort sett varje kuban i milisgrupper.

Imperialisternas fruktan för det pris dom kan tvingas betala för en militär intervention på Kuba har lett till dessa finansieringar av kontrarevolutionär verksamhet inne i landet. Nu har dom ökat sitt stöd till sådana grupperingar. Washingtons diplomat på intressekontoret i Havanna James Cason åkte skytteltrafik på ön för att organisera regeringsfientliga grupper. Något som bryter fullständigt mot diplomatins regler att inte lägga sig i ett annat lands inre angelägenheter.

Idag har Kuba slutit ett avtal med det vietnamesiska företaget Hanoi Electronics Co. som en del i den kulturellt explosiva ”Kampen om idéerna” där regeringen har bestämt att förse varenda skola inklusive i dom mest avlägsna platserna på landsbygden med en dator, tv och video. Idag befinner sig kubanska lärare inblandade i projektet Mission Robinsson i Venezuela för att lära 2 000 000 venezuelaner att läsa och skriva. I Nya Zeeland är man indragna för att lära den förtryckta Maoriminoriteten läsa och skriva.

Dom ”fria biblioteken” som Fredrik Malm vill att vi ska ta med oss böcker till är inget annat än en USA-sponsrad bluff. Seriösa bibliotekarier från bl. a USA och Storbritannien som blivit inbjudna till Kuba av Eliades Acosta, direktör för Nationalbiblioteket José Martí, accepterade inbjudan och besökte ön. Dom upptäckte att dessa bibliotek, till skillnad från de offentliga biblioteken, varken hade böcker, bibliotekarier eller läsare, utan fungerade som ”virtuella bibliotek” på nätet som propaganda.  ”Kubanska bibliotek är ett viktigt inslag i det kubanska samhället som betjänar tusentals människor dagligen" förklarar Rhonda Neugebauer vid University of California i Riverside om de offentliga biblioteken. ALA (American Library Association) har tagit avstånd från den liberala kampanjen och vägrat stödja de s.k ”fria biblioteken”.

Fredrik Malms artikel för tankarna till 1800 talets kolonisatörer som reste till Latinamerika, Afrika och Asien för att ”införa civilisation”. Vi uppmanar alla att resa till Kuba och lära av kubanerna istället för att läxa upp dom. Fredrik Malm vill få oss att bli lakejer i imperialismens tjänst och fördärva dom enorma landvinningar kubanska arbetare och bönder vunnit i sin revolution. Som internationalister så har vi chansen att visa solidaritet och respekt gentemot kubanerna istället för att skriva dom på näsan vilket samhälle dom ska bygga.

På det sättet kan vi bli samma internationalister som dom frivilliga kubanerna som åkte till Angola då landet vädjade om hjälp för att hindra den Sydafrikanska apartheidregimens invasion. Kubanerna gav det stödet utan att ställa några politiska eller ekonomiska krav.

Andreas Bergerheim & Viktor Almqvist
Young Socialists i Göteborg

 

tillbaka till REFUSERAT     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-03-03