KUBA ÄR INGEN TERRORISTSTAT!

USA har skapat en lista över s.k. "terroriststater". Nationerna där är Irak, Iran, Libyen, Nordkorea, Sudan, Syrien, och ... Kuba.
Som synes är det stater som USA inte gillar, och inte bedriver handel med, som har hamnat på listan.
Detta är en mycket allvarlig markering och inte bara politisk pajkastning. Det kan medföra förödande konsekvenser för befolkningarna i dessa länder. President Bush har deklarerat att hans "krig mot terrorism" kan riktas även mot andra stater än Afganistan. Detta är i sig en terrorhandling då FN:s stadgar förbjuder våld eller hot om våld för att lösa problem mellan stater.

"Om detta är allt som Utrikesdepartementet kan åstadkomma borde Kuba strykas från listan över terroriststater omedelbart" säger Wayne Smith, f.d. ansvarig för USA:s Intressekontor i Havanna och kubaexpert.

Att bevilja asyl är naturligtvis något helt annat än att bedriva terror. Sanningen är att ETA-medlemmarna åkte till Kuba efter en överenskommelse med Spanien som ville deportera dem. Beträffande de åsyftade USA-medborgarna, bl.a. flera f.d. medlemmar i Svarta Pantrarna, har Kuba inget utlämningsavtal med USA eftersom USA själv inte velat ha ett sådant.
Inga av dessa människor är numera politiskt aktiva.
Beträffande de colombianska rebellerna slutligen, har både Kuba och USA kontakter med dessa för att försöka underlätta fredssamtal med regeringen.

Bort med terroristlistan!

Den verkliga anledningen till att Kuba har hamnat på "terroristlistan" är att Bush inte vill stöta sig med den starka anti-Castrolobbyn i Florida där Bushs bror är guvenör.

Det finns en rörelse i USA för närvarande som ifrågasätter terroristlistan. I ett offentligt upprop kräver 16 olika organisationer och kända privatpersoner att Kuba skall strykas från listan. (Den starkaste rösten för att behålla Kuba på listan är CANF, den högerextremistiska Cuban American National Foundation.)
Även människor i andra länder har engagerat sig för att Kuba ska tas bort, bl.a. åtta brittiska parlamentsledamöter.

Kubanerna har tagit ett steg längre. De kräver att hela listan ska bort! Det är inte osannolikt att "bevisen" mot de övriga länderna är lika undermåliga som "bevisen" mot Kuba. Men oavsett sanningshalten i påståendena blir det vanliga, oskyldiga människor som kommer att drabbas när USA går från ord till handling.

Listan över "terroriststater" är endast ett sätt att försöka rättfärdiga ett spridande av krig till andra länder. USA är inte huvudsakligen ute efter att bekämpa terrorism. Det handlar snarare om att stärka positionerna i det oljerika mellanöstern.
Om USA var verkligen intresserad av terrorbekämpning skulle man börja med att gripa terrorgrupperna som utnyttjar Florida som bas för attacker mot civila mål på Kuba. Detta krig har kostat över 3 000 kubaner livet.
Samtidigt skulle USA gripa och fängsla den skyldige till terrordådet då ett civilt kubanskt flygplan sprängdes i luften 1976 och alla ombord, mest ungdomar, omkom. Denne man, Orlando Bosch, lever ett gott liv i Miami och skryter om sitt avskyvärda dåd.

Ring! Skriv! Faxa! E-posta!

Därför ska också vi kräva att listan över s.k.terroriststater försvinner! Vi kan göra det på två plan. Dels kan vi höra av oss direkt till Vita Huset och/eller den amerikanska ambassaden i Stockholm. Dels kan vi trycka på riksdags- och regeringsledamöter för att förmå dem att påverka USA.
Vi har ett väldigt kort textförslag till brev på svenska och på engelska som kan kopieras. Eller använd det Du hittar här som grund till ett längre brev! Adresser och nummer hittar Du HÄR

Infört på ELAK 2001-11-08

till PÅGÅENDE AKTIONER     eller     uppåt


© 2001 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://www.elak.svensk-kubanska.se       webmaster: di@j