Om Kubas bibliotek

Insändare till Svenska Dagbladet

Hej!
Mitt namn är Ingvor Karlsson och jag är barnbibliotekarie i Göteborg. Jag skriver med anledning av artikeln i söndagens SvD.

Jag var på Kuba i somras, bl a i Havanna, Varadero och Matanzas. Naturligtvis gick jag in på de offentliga bibliotek jag fick syn på, bl a ett kombinerat skol- och folkbibliotek i Matanzas, ett litet barnbibliotek i Varadero, ett bibliotek på en fritidsgård och ett stort och fint bibliotek i Havanna.

Eftersom jag trodde mig veta att Kuba är i behov av böcker osv hade jag samlat ihop en stor mängd bilderböcker från olika länder översatta till spanska, men också pennor, ritblock, bokmärken, pussel, vykort, dockor osv med motiv av kända barnboksfigurer, såsom Pippi Långstrump, Alfons Åberg, Nalle Puh m fl. Vid en första rekognosering på de olika biblioteken kunde jag konstatera att visst fanns Astrid Lindgrens böcker, slitna exemplar av Pippi, Emil, Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta och de andra. Även Maria Gripe, Lennart Hellsing, Gunnel Linde och andra kända svenska barnboksförfattare var representerade, men också många från andra länder, som A A Milne och andra klassiker.

varför sprider SILC rykten?

Men bokbestånden var i stort behov av att fräschas upp, så när jag kom med mina gåvor blev jag mottagen på ett översvallande sätt! Jag talar inte spanska, ingen personal talade engelska, så med parlör och kroppsspråk lyckades jag förklara att jag var barnbibliotekarie från Sverige. Jag fick också mailadresser och vanliga adresser av dem.

På fritidsgården i Havanna fanns Pippi-dockor, på biblioteket fanns gay-tidskrifter och barnbiblar i långa rader, men också en mängd Disney-figurer. Någon censur kunde då inte jag upptäcka av material och litteratur för barn. Datorer och TV fanns också på alla bibliotek.

Nu är min fråga varför SILC sprider rykten att t ex Pippi och Harry Potter inte finns på biblioteken på Kuba, när vilken turist som helst kan gå in på vilket bibliotek som helst och konstatera att de finns där?

Jag har fotograferat interiörer från de ställen jag varit på och har också adresser dit. Själv tänker jag samla in och skicka böcker och annat material för barn till de offentliga folk- och skolbiblioteken på Kuba, för det är där de behövs bäst och kommer alla till godo.

Hälsningar,
Ingvor Karlsson, barnbibliotekarie, Göteborg.

till PÅGÅENDE AKTIONER     eller     uppåt

Infört på ELAK den 16 oktober 2003


© 2003 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://www.elak.svensk-kubanska.se       webmaster: di@j