FRIGE DE FEM!

BRÅDSKANDE OCH ANGELÄGET UPPROP
TILL FÖRMÅN FÖR 5 KUBANSKA POLITISKA FÅNGAR FÄNGLSADE I USA

Vem är de fem?

De är kubanska män, Rene Gonzalez Sehwerert, Ramon Labanino Salazar, Fernando Gonzalez Llort, Antonio Guerrero Rodriguez, och Gerardo Hernandez Nordelo, som fäldes i juni 2001 och riskerar att dömas till livstidfängelse i USA för att de försvarade sitt hemland Kuba från terrorister i Miami. De har varit inlåsta i isoleringsceller i 17 månader. Sedan de fälldes placerades de i s.k. Security Housing Units i total isolering där de sitter än.

De fem dömdes i en politisk rättegång där USA:s regering hävde att de spionerade mot U.S. militärbaser och hotade "den nationella säkerheten".

Som de fem vidhöll i sitt försvar höll de enbart på att övervaka aktiviteterna av högergrupper i Miami. Faktum är att de delgav USA-myndigheter upplysningar om planerade sabotageaktioner av terroristgrupperna som de infiltrerade.

Rättfärdigt försvar av Kuba mot USA-baserade terrorist aktioner

I över 40 år har kubanska högergrupper i Miami varit sysselsatt i otaliga terroraktioner mot Kuba. De har även riktats mot kuba-amerikaner och andra människor som förespråkar en normalisering av relationerna mellan de två länderna och ett slut på blockaden. Dessa aktioner -- begått av grupper som Alpha 66, Brigada 2506, Omega 7, Brothers to the Rescue, and Comandos F4 - har orsakat död och skador på hundratals människor.

Eftersom nyfascistiska, antikubanska organisationer fortsätter att arbeta ostraffat från USA -- med FBI:s och CIA:s fulla vetskap och stöd -- beslöt den kubanska regeringen att skicka kubanska säkerhetsagenter till Florida för att overvaka terroristernas aktiviteter. De infiltrerade terroristorganisationerna för att informera Kuba om överhängande attacker.

Syftet med en sådan hemlig operation av den kubanska säkerhetstjänsten -- innebärande stor risk för de kubanska agenterna som infiltrerade -- var att förhindra kriminella aktioner som skulle äventyra både kubaners och andras liv.

Till exempel, en rad bombattentat utfördes på Kuba 1997. Sprängladdningar placerades i hotelfoajéer för att skrämma bort turister från att resa till ön. En italiensk turist dödades av en av dessa bomber. Den salvadorianska terroristen Raul Ernest Cruz Leon, dömd för mordet på italienaren, erkände att, för varje bomb som han placerade ut,betalades han $3000 av Cuban American National Fund (CANF) (N.Y. Times 7/12/97).

Senast i april 2001 tillfångetogs tre medlemmar i Alpha 66 från Miami, nämligen Ihosvani Suris de la Torre, Santiago Padron Quintero och Maximo Padrera Valdes, av kubanska myndigheter när de försökte landstiga på Kuba från en båt. Med sig hade de fyra AK-47 gevär, en M-3 gevär med ljuddämpare, tre Makarov pistoler, mörkerkikare och kommunikationsapparater.

Deras uppdrag? Att mörda kubaner urskillningslöst och att sprida skräck på ön.

En rättvis rättegång omöjlig i Miami,
centrum för CIA-stödda antikubanska krafter

Med rättegången förlagd till Miami skapades en stämmning av rena häxjakt. Försvarsadvokaternas begäran att flytta rättegången avslogs, trots att det var uppenbart att intensiv påtryckning och hotelser från Miamis kubanska högergrupper skulle omöjliggör en rättvis rättegång.

Domaren, åklagaren och USA regeringstjänstemän även konspirerade för att hindra personer från att vittna för försvaret och för att hindra att viktigt bevis las fram av försvaret.

U.S. District Domaren Joan Lenard nekade en begäran från försvarsadvokaterna att använda som bevis information från Justitiedepartementet som sammanfattade terroristaktioner begåtts av Orlande Bosch, en kubansk fascist bosatt i Miami och ansvarig för bombmorden på 73 passengerarer på enkubansk flygpan i oktober 1976. Bosch satt 11 år i ett venezuelanskt fängelse för morden. Idag bor han fritt i Miami. En av de åtalade, Fernando Gonzalez, anlitades för att följa Boschs aktiviteter i Miami i 1994 eftersom Bosch anses vara kapabel till fortsatt terrorist aktivietet. Men Gonzalez tilläts inte använda Boschs förflutet som bevis.

En landsomfattande rörelse i USA har startas
att kräva frihet åt de fem

Den International Action Center har bildat en organisation för att kräva deras frihet, "Frige De Fem!" Nationell kommitté för att frige de av USA fängslade kubanska politiska fångarna.

Det var försvarbart för de fem kubanerna att göra sin plikt i försvaret för sitt land: terroraktioner från Miami kommer att fortsätta om domarna kvarstår. Det är inte de fem som borde fängslas.

Hur kan Orlando Bosch, som skryter om sin roll i morden på många kubaner och andra människor, tillåtas gå fri i Miami medan de som övervakade hans aktiviteter åtalas, döms och fängslas?

I kampen för att skicka Elian Gonzalez tillbaka till sin far på Kuba avslöjade Miamis högerkrafter sin onda och terrorbenägna natur för miljoner amerikaner som bevittnade vad dessa skulle göra för att förhindra till och med en 6-åring från att återförenas med sin far. Det är viktigt att förstå fallet med De Kubanska 5 för vad det är: USA-förföljelse av kubaner som agerade hederligt och rättfärdigt för att försvara sitt folk från aggresioner utfört av bevisade terrorister.

___   Jag stödder kampanjen. Lägg till vårt (mitt) namn till Kommitténs stödlista.
___   Informera oss om hur vi kan hjälpa i försöken att frige de 5.
___   Skicka oss mer information om deras fall.

Organisationsnamn:   _____________________________________________________

Telefon:   _______________________

Adress:   _____________________________________

Land:   __________________________________

e-post:   ____________________________________

NEW YORK
För mer information, ring (212) 633-6646, fax (212) 633-2889 eller e-mail till
iacenter@iacenter.org
International Action Center, 39 West 14th St., #206; New York, N.Y. 10011.

SAN FRANCISCO
ring (415) 821-6545. Fax: (415) 821-5782
International Action Center, 2489 Mission St., #28; San Francisco, CA 94110

International Action Center
39 West 14th Street, Room 206
New York, NY 10011
email: iacenter@action-mail.org

En Espaņol: el_iac@yahoo.com

web: http://www.iacenter.org


För att kopiera och skicka uppropet på engelska, använd följande länk:

A Call to Free the Five!     A Call to Free the Five!


Infört på ELAK 2001-09-16

till PÅGÅENDE AKTIONER     eller     uppåt


© 2001 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://www.elak.svensk-kubanska.se       webmaster: di@j