FEM POLITISKA FÅNGAR I MIAMI

Två gånger livstid plus 15 år, det var domen för Gerardo Hernandez. Hans brott enligt den starkt partiska rättegången skulle ha varit att ha konspirerat för att spionera på USAs militärbaser och konspirerat för mord. Det senare avsåg de fyra exilkubanska terrorister som sköts ner av luftvärnet över kubanskt luftrum våren 1996. Försvarsadvokaternas begäran att flytta rättegången avslogs, trots att det var uppenbart att intensiv påtryckningar och hotelser från Miamis exilkubanska högergrupper skulle omöjliggör en rättvis rättegång. Domaren, åklagaren och regeringstjänstemän konspirerade öppet för att hindra personer från att vittna för försvaret och för att hindra att viktiga bevis las fram av försvaret.

Det var 1998 som FBI påstod sig ha upptäckt ett kubanskt spionnät i Florida som försökte infiltrera och störa exilkubanska högergrupper som planerade att störta regeringen på Kuba. Fem Miami-kubaner befanns skyldiga i en rättegång i somras, och i december kom domarna.

Inte minst mot bakgrund av terroristattackerna mot USA 11 september och USAs krig mot terrorismen har rättegången och domarna mot de fem Miami-kubanerna väckt starka protester i USA, och världen, eftersom deras uppdrag i Miami var att upptäcka och hindra terroristangrepp mot Kuba från USAs territorium. Den information om de exilkubanska terroristorganisationernas verksamhet i Miami de fick fram delgavs t o m USAs myndigheter som dock blundande för fakta i stället för att uppfylla sina skyldigheter enligt FN-konventionerna och förhindra och bestraffa terrorism.

...hjältar i kampen mot terrorism...

En av de terrorister vars verksamheter kubanerna kartlade var f d CIA-agenten Luis Posada Carriles, som finansierad av Kubansk-Amerikanska Stiftelsen, CANF, organiserat terroristattentat mot Kuba under många år och som i november 2000 häktades i Panama för förberedelse för mordförsök på Fidel Castro (se Tidskriften Kuba 1/01). Hans försvar betalas öppet av CANF som samlar in pengar i Miami för ändamålet.

Ramon Labañino fick ett livstidsstraff, René Gonzalez fick 15 år, Fernando Gonzalez fick 19 år. Antonio Guerrero livstid. På Kuba hyllas de fem som hjältar och så också av många i USA som tar kampen mot terrorismen på allvar. I New York talade bl a pastor Lucius Walker, ordförande i Präster för Fred, i en demonstration organiserad av New York City Free the Miami Five Committee. Han undrade varför USA dömer dessa män till fängelse, när de bekämpade terrorism och räddade såväl kubanska som USA-medborgares liv. Han tyckte det var en allvarlig orättvisa att döma dem som bekämpade terrorism till fängelse, i stället för förövarna. I Los Angeles hölls ett möte till stöd för de fem i Loyola Law School med deltagande av medlemmar i National Lawyers Guild, International Action Center som bildat den nationella organisationen "Frige de fem!" -- och ett antal solidaritetsorganisationer, och invandrarorganisationer. Talade gjorde bland andra Ramona Ripstone som leder American Civil Liberties Union i Kalifornien.

I själva Miami mötte ett par hundra aktivister upp på ett möte mot domarna den 16 december organiserat av Antonio Maceo Brigaden, Martí-Alliansen, Kubanska Arbetaralliansen, Casa de las Americas, Kubansk-Amerikanska Koalitionen, Kubansk-Amerikanska Försvarsförbudet, Afrokubanska Kulturföreningen, Miamikoalitionen mot USAs blockad, och International Action Center. På mötet talade flera av männens mödrar och hyllade sina söners insatser för fosterlandets försvar, mot den exilkubanska maffians terrorkrigföring, och hävdade de aldrig spionerade på USAs militärbaser och planer, vilket heller aldrig kunde bevisas.

Nu är det dags igen att kräva de fems frigivning!

Skicka brev till USAs President Bush med kraven:

President George W. Bush
The White House
Attn: Greetings Office, Room 39
Washington, D.C. 20502-0039

Eller skicka e-post direkt till Bush.

Infört på ELAK 2002-01-03

uppåt


© 2002 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://www.elak.svensk-kubanska.se       webmaster: di@j