Debatt
 
     
 

 

Först tryckt i Stockholms Fria Tidning 2006-02-03

Palme skulle ha vänt sig i sin grav

Den 6–7 februari arrangeras en konferens om demokratisk förändring av Kuba i riksdagshusets lokaler. Deltagare från terrorist-anklagade Kubansk-amerikanska stiftelsen har bjudits in, och nu riktar Svensk-kubanska föreningen skarp kritik mot att Olof Palme-centret ställt sig bakom konferensen.

- Grundgrejen är att Olof Palme skulle ha vänt sig i sin grav, säger Zoltan Tiroler från Svensk-kubanska föreningen.

- Han var en förespråkare för de små nationernas rättigheter och nu bjuder man in representanter för terroristorganisationer, som inte ens borde få resa in i Sverige, till den svenska riksdagen. Det är människor som vill förändra samhällssystemet i ett självständigt land med våld.

Representanter för den Miami-baserade lobbygruppen Kubansk-amerikanska stiftelsen, eller CANF, kommer att delta i konferensen. CANF är en erkänd maktfaktor i amerikansk politik och har länge anklagats för samröre med terrorister.

Ett flertal personer som dömts för terrordåd i Kuba och Latinamerika har vittnat om att de fått finansiering av CANF. Nyligen betecknade även mannen som kallats västvärldens bin Laden, Luis Posada Carrilles, i en intervju med New York Times sig själv som en del av CANF:s väpnade gren.

Som medarrangör har Olof Palme- centret bidragit ekonomiskt för att inbjudna deltagare ska kunna komma till konferensen. Olle Burell från Olof Palme-centret har ingen förståelse för Svensk-kubanska föreningens kritik.

- Vårt sätt att jobba är inte att strypa debatter utan att skapa tillfällen för folk att mötas.

Gäller det även deltagare från organisationer som har samröre med terrorister?

- Vi har inte deltagit i en detaljkoll av alla deltagare på konferensen. Vi tycker att det är viktigt att olika krafter får tillfälle att mötas och diskutera. Och även argumentera mot varandra, säger Olle Burell.

Men på Svensk-kubanska föreningen menar man att några heta diskussioner sannolikt inte kommer att uppstå eftersom bara den ena sidan har bjudits in.

- Det finns ingen där som kan försvara Kuba. Det är bara högerpolitiker och Kubamotståndare som är inbjudna, säger Zoltan Tiroler.

Initiativet till konferensen har tagits av den Pragbaserade organisationen International Committee for Democracy in Cuba, som delvis finansieras av USA. Förutom Olof Palme-centrum står även folkpartiets och kristdemokraternas internationella stiftelser som arrangörer.

Ivar Andersen

Infört på ELAK 2006-02-07

till DEBATTsidan     eller     uppåt

 

 
© 2005 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2006-02-07