Debatt
 
     
 

 

Först tryckt i Dagbladet Sundsvall 04 03 30 under rubriken "Tro inte på alla skrönor"

Kubanska ”dissidenter”?

Nog är det märkligt hur envist Expressen, övrig dagspress, partier, organisationer, och övriga mediasverige vidhåller skrönan om 75 ”frihetskämpar”. Dömda till långa fängelsestraff för att ha tjänat som välbetalda agenter för främmande, fientligt sinnad supermakt, i syfte att störta landets regering. Trots att kubanska myndigheter i detalj kartlagt deras samröre, ersättning, och verksamhet, organiserad och finansierad genom USA:s intressekontor i Havanna. Dessutom mot bättre vetande, vidhålla nyhetsankan om att Castro förbjudit internetanvändning på Kuba.

Uttalande av Wayne Smith f.d. chef för USA:s intressekontor i Havanna:

Sedan 1985 har vi klargjort vår avsikt att uppmuntra och öppet finansiera dissidentgrupper som arbetar med mänskliga rättigheter på Kuba. Dessa dissidentgrupper och organisationer för mänskliga rättigheter, som i själva verket bara utgör ett fåtal personer, är bara viktiga för oss i den utsträckning som de kan tjäna ett enda syfte: Att destabilisera Fidel Castros regim.

Den kubanske författaren Rene Vazqez Diaz har trots en kritisk inställning till pressfrihet och öppenhet på Kuba: I marsnumret av Ordfront Magasin bidragit med en lång artikel som klargör och försvarar Kubas handlande under rådande omständigheter.

Kan våra ”Castrohatare” läsa den och ändå vidhålla sin uppfattning och fortsätta med sin gemena demonisering av Kuba? För mer information, gå till www.elak.svensk-kubanska.se.

Torsten Skalin

Infört på ELAK 2004-03-30

till DEBATTsidan     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-03-30