Debatt
 
     
 
Först tryckt i JönköpingsPosten 030314

Vem gör vad för Kuba?

I en insändare uppmanar Kdu oss i Svensk-Kubanska Föreningen att göra något för det kubanska folket. Vi kan upplysa Kdu om att det är just vad vi gör.

  • Vår grupp i Jönköping har samlat in XX kr till kampanjen "Mediciner för Kuba". Nationellt har föreningen lyckats förmedla flera miljoner till Kuba för framställning av mediciner. Det råder nämligen brist på livsviktiga sådana på grund av USA:s grymma blockad, som inte tillåter ens ett piller att säljas till Kuba.
  • Vi arbetar för ett ökat utbyte mellan Kuba och Sverige. I Jönköping har vi haft flera besök från Kuba varje år. Ett lärar- och studentutbyte håller på att ta form mellan vår högskola och en högskola i staden Cienfuegos. Ett dagis på Råslätt byter foton, teckningar och leksaker med ett dagis på Kuba.
  • Vårt viktigaste arbete är att försvara det rättvisa samhälle som kubanerna byggt. Symbolen för detta samhälle är Fidel Castro. Vi försöker att vara en motvikt till den lögnpropaganda som har sitt ursprung i USA. Syftet med förtalet är att utmåla Kuba som en diktatur. Det ska motivera USA att åter ta kontroll över Kuba, när möjlighet finns.
  • Vi sprider information om den olagliga USA-blockaden, som kostar Kuba miljardbelopp och kraftigt försvårar landets utveckling.
  • Vi sprider information om de fem kubaner som sitter fängslade på livstid i USA. Deras "brott" är att de infiltrerat olika terroristorganisationer i Florida och informerat kubanska myndigheter om planerade attentat. De fem har avslöjat terrorister, räddat liv och dömts till livstids fängelse. Samtidigt går terroristerna fria på Miamis gator. Det säger allt om USA:s sk krig mot terrorismen.
  • Vi sprider information om romtillverkaren Bacardi, som finansierar terroristgrupper som attackerar Kuba. Vi uppmanar till bojkott av Bacardi.
  • Vi framhåller att Kuba visar att en bättre värld är möjlig. Landet har en regering, med Fidel i spetsen, som månar om befolkningens väl. I vilket annat fattigt land har hela befolkningen tillgång till högklassig, gratis utbildning och hälsovård? Kuba är ett land där politikerna inte arbetar för att berika sig själva, utan verkar för dem de representerar. Kuba står för rättvisa, solidaritet och humanism i motsats till den USA-ledda ideologin som kännetecknas av arrogans, självgodhet, brutalitet, orättvisor, rasism, våld och krig.

Vi returnerar frågan till Kdu: Vad i ert arbete gynnar de vanliga kubanerna? Onsdagen den 23 april har alla intresserade Jönköpingsbor chansen att höra argumenten på Stadsbiblioteket, då Svensk-Kubanska och Kdu möts i en debatt.

Zoltan Tiroler
Svensk-Kubanska Föreningen

Infört på ELAK den 30 mars 2003

till DEBATTsidan     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-03-04