Debatt
 
     
 
Först tryckt i Göteborgs Posten 19 maj 2002

Förljugen TV-film

Onsdagen den 23/5 visade TV2 filmaren Lars-Lennart Forsbergs dokumentär om Kuba, Havet har inget minne. Tesen som han driver filmen igenom är att Kuba är en förtryckarstat där människorna är olyckliga och har stora ekonomiska problem. Om de skulle skratta och se glada ut, så menar han att det är det en "motsägelsefull" glädje, en överlevnadsstrategi.

Han presenterar väldigt få fakta för att underbygga sina påståenden. Vid ett tillfälle får vi en faktauppgift där han beskriver hur kubanerna är fångna genom den "mur" de själva byggt runt landet. 100 000 ska därför ha tvingats fly från landet i bräckliga farkoster. Tyvärr är denna uppgift helt fel.

Den som läst in sig på Kuba vet att man genom åren slutit avtal med USA om hur många som ska tillåtas få inresetillstånd. Antalet som USA gått med på att ta emot har varierat, men det har rört sig om 15 000 - 20 000 per år. I praktiken har dock USA inte på långt när beviljat detta antal. Detta för att folk ska tvingas "fly" till USA. De som lyckats ta sig över har automatiskt belönats med permanent uppehållstillstånd. USA har velat ha det så för att filmare som Forsberg ska kunna förmedla bilden av kubaner som "flyr". Det går egentligen inte att fly, eftersom alla som vill får lämna landet, bara det finns ett mottagarland. Däremot förbjuder USA sina egna medborgare att besöka Kuba. Förra året fick Ry Cooder böta 25 000 kr efter att ha besökt Havanna.

I samband med att Forsberg kritiserar Kubas ekonomiska svårigheter nämner han inte med ett ord USA´s blockad av landet. Han nämner heller inte att Kuba trots blockaden gjort stora framsteg vad gäller det sociala skyddsnätet som är unikt för Latinamerika. Barnadödligheten ligger under USA´s nivå, man intar plats 23 i världen vad gäller levnadslängd, man har en läkare per 170 invånare och utklassade nyligen övriga Latinamerika vid en FN-undersökning av skolans kvalitet.

Robert Frykner
Medlem i Svensk-kubanska föreningen

Infört på ELAK 29-maj-2002

till DEBATTsidan     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-03-04