Debatt
 
     
 

 

Först tryckt i Göteborgs Posten 040208

Replik till Bo Löf

Bo Löf hävdar att Kuba utestänger alla från internet utom partimedlemmar och de som har tillgång till dollar. Detta är fel. Partimedlemmar har ingen förtur och de som ej har dollar är välkomna att utnyttja internetklubbar och datorer på skolor och arbetsplatser.

Anledningen till att man tar betalt i dollar är att det råder en skriande brist på denna valuta som är nödvändig, inte bara för import av den livsviktiga oljan och medicinen, utan även för utbyggnaden av det nya moderna nätet där man är beroende av utländsk teknik. Orsaken är inte, som Löf hävdar, att försöka hålla folket ovetande om omvärlden.

Detta är ett mycket bra exempel på den vinkling som nyhetsförmedlare tar till för att misskreditera Kuba. Ibland drar man sig inte ens för direkta lögner, som i kampanjen för de "fria" biblioteken på Kuba. Här avslöjades det dock ganska snabbt att Pippi Långstrump och Emil inte alls var förbjudna på Kuba, och inga andra böcker heller. Det har svenska bibliotekarier kunnat konstatera, liksom DN gjorde redan 5 juni 1993, då man skrev ett reportage om hur "Kubas barn skriver till sin vän Astrid."

På samma sätt är det med de 75 "dissidenterna" som dömdes till fängelse. USA betalade dem (vilket man öppet erkänner) för att rapportera bl a om företag och dess ekonomiska förhållanden som är väsentliga för USA`s ekonomiska krigföring mot landet. I Sverige skulle detta betraktas som spioneri och kan enligt 19:e kapitlet i Svea Rikes Lag ge mellan 10 års fängelse och livstid.

Robert Frykner

Infört på ELAK den 17 februari 2004

till DEBATTsidan     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: den 17 februari 2004