Debatt
 
     
 
Först tryckt i Göteborgs Posten 2002-01-13

De 5 fängslade kubanerna

Den 11 september utlyste USA krig mot terrorismen. Samtidigt låter man terrorister som tjänar USA`s egna syften röra sig helt fritt på gatorna i Miami. De terrorister jag åsyftar är de högerextrema grupper som till varje pris vill göra sig av med Fidel Castro och åter göra Kuba till USA`s ekonomiska koloni. De metoder man använder sig av är beskjutning av turistanläggningar, bombattentat mot hotell och restauranger, sabotage mot infrastruktur, m m. SVT 2 visade för några år sedan ett reportage från en av terrororganisationernas vapenträning i Florida.

Hittills har 3 478 oskyldiga människor dödats på Kuba. Gärningsmännen är så självsäkra att de till och med öppet vågar skryta med sina illdåd i de lokala tidningarna i Florida. T ex Orlando Bosch och Posada Carriles som bägge låg bakom sprängningen av ett kubanskt passagerarplan 1976. De har sedan dess genomfört ett stort antal sabotageaktioner mot Kuba. För inte så länge sedan erkände Carriles i en intervju i New York Times att det var han som låg bakom en serie bombattentat på Kuba i slutet av 90-talet, då bland annat en turist från Italien dödades. Ändå ingriper inte myndigheterna i USA.

Kuba har därför tvingats infiltrera dessa organisationer för att kunna skydda sig mot dess terrorattacker. Tyvärr blev fem kubaner avslöjade. De åtalades i Miami för spioneri och dömdes i en politisk rättegång, i slutet av december, till långa fängelsestraff, varav två livstid. De som vill förhindra terrorism blir alltså fängslade, medan terroristerna själva helt öppet kan fortsätta med sin verksamhet.

Det enda kubanerna gjorde var att samla in information om planer på kommande terrorattacker. De vidarebefordrade till och med informationen till myndigheterna i USA, utan att dessa ingrep. Hur kan USA agera så här ruttet? Fler människor har dött på Kuba av USA-stödd terrorism än angreppet på World Trade Center. Uppenbarligen är det så att USA fördömer all terrorism som är riktad mot dess egna intressen men agerar själv med terrormetoder när helst det gynnar den egna saken.

Robert Frykner
Medlem i Svensk-kubanska föreningen

Infört på ELAK 2002-01-29

till DEBATTsidan     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-03-04