Debatt
 
     
 

 

Först tryckt i Göteborgs Tidning 040808

Det finns inga politiska fångar på Kuba!

I GT i fredags gjordes ett av de regelbundna attackerna från liberaler/ kristdemokrater mot det land i Amerika som gör mest för de mänskliga rättigheterna, Kuba. Ett land som inte har ett enda fall av tortyr, inga dödsskvadroner, inga utomrättsliga avrättningar, inga politiker som utnyttjar sin makt för egen vinning. Kuba angrips under rubriken ”Svik inte Kubas politiska fångar”. Fångarna som skribenterna talar om är inte de hundratals personer som fortfarande plågas på den av USA ockuperade Guantanamobasen. Inte heller tänker de på de fem kubaner som sitter i fängelse i USA för att de infiltrerat terroristorganisationer i USA och kunnat rädda många oskyldiga liv genom att förhindra terroraktioner. Aktioner som USA inte är intresserat av att stoppa då de riktas mot Kuba.

Nej, skribenterna syftar på de välbetalda USA-agenter som dömts för just detta: Att de är agenter för en främmande makt som med alla medel försöker störta Kubas regering. Varken USA eller de dömda själva har förnekat att de tagit emot order, utrustning och stora penningsummor från USA för sina tjänster. Det vore svårt att neka till då USA:s agentverksamhet på Kuba infiltrerats av Kubas säkerhetstjänst för att skydda landet, och bevisen som lades fram i rättegångarna var överväldigande.

Skribenterna ondgör sig över straffen på upp till 28 år. Quislingar fick betydligt hårdare behandling efter 2:a världskriget. Men i liberalernas vokabulär finns kanske inte ord som landsförrädare? Och de fem kubaner i USA som bekämpat terrorism har, istället för att hyllas, dömts till straff på upp till dubbel livstid (!) i farsartade rättegångar i Miami.

Bush har nyligen lagt på ytterligare ca 500 miljoner kronor för att störta ett främmande lands regering. 300 miljoner går årligen till dem som representeras av de fångar skribenterna försöker försvara.

USA ger 45 miljoner till opinionsbildare i Europa för att smutskasta Kuba. Det gör det till ett anständighetskrav att de journalister som angriper Kuba visar att de inte gör det mot betalning från en krigförande makt. Eller redovisar de summor de tar emot för sina tjänster.

I Latinamerika är man van vid att stormakten USA avsätter och tillsätter regeringar efter eget tycke och smak. USA har redan utsett den ståthållare som ska leda Kuba när den folkvalda regeringen störtats av USA. Hittills har Kuba, genom enorma uppoffringar, lyckats stå emot USA. Den kubanska regeringens uppgift är att skydda landet mot aggression. En aggression som Gainza, Höij och Ullenhag noga undviker att nämna. De utgör nämligen en del av den.

Zoltan Tiroler, Kubavän

Infört på ELAK 2004-08-19

Fakta om Kuba    Läs också repliken som GT valde att INTE trycka, Fakta om Kuba, ett svar på deras ledare som angrep ovanstående artikel.

till DEBATTsidan     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-08-25