Debatt
 
     
 
Först tryckt i Göteborgs Posten 23 april 2003

"Dissidenterna" på Kuba

Arresteringarna och domarna på Kuba av 75 "dissidenter" har fått stor uppmärksamhet i media. Man har fått veta att de dömts därför att de "kritiserat Fidel Castro". Men den kubanska versionen, som inte har refererats i media, ger en helt annan bild.

"Dissidenterna" på Kuba utgörs av c:a 100 smågrupper bestående av en handfull medlemmar vardera. De brukar presenteras som "oberoende". Men i verkligheten är de helt beroende och styrda av USA`s intressekontor i Havanna. På en presskonferens som utrikesdepartementet höll i Havanna den 11/4 bekräftades att så var fallet. Man avslöjade nämligen att flera "mullvadar" hade låtit sig värvas av USA`s intressekontor. De fick instruktioner via broschyrer, böcker och video hur de skulle agera för att skapa social oro. Alltifrån civil olydnad till organisation av strejker och sabotage. Och de fick bra betalt för det. Många av "dissidenterna" arbetar inte utan lever gott på de dollar de får för sina tjänster. Vissa av dem skriver också artiklar i utländsk press i syfte att misskreditera Kuba.

Detta gör man alltså i samförstånd med en främmande makt som i över 40 års tid via handelsblockad strävat efter att slå sönder det kubanska samhället. En främmande makt som låter beväpnade terrorgrupper helt öppet träna i Florida och som utfört blodiga terrordåd på Kuba.

På Kuba är det fritt fram att tycka precis vad man vill, men när man sätter sig i regelrätta överläggningar med chefen för USA´s intressekontor i syfte att destabilisera landet och dessutom blir avlönad för att utföra USA`s planer, då anser kubanerna att de måste reagera.

Robert Frykner
Medlem i Svensk-kubanska föreningen

Infört på ELAK den 25 april 2003

till DEBATTsidan     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-03-04