Debatt
 
     
 

 

Först tryckt i Sändaren 04-02-26

Göran Paulsson om Kuba

Praktiskt taget all information i svenska media om Kuba, hämtar sina uppgifter från exilkubansk extremhöger, finansierad av främst USA. Därför var det en positiv överraskning att i 04 Nr 2 ta del av ett kubarepotage av Göran Paulsson som är både ärligt och någorlunda objektivt. Att även Paulsson står under inflytande av det antikubanska drevet och påståendena om diktatur och brott mot mänskliga rättigheter är inte underligt, men han framför av repotaget att döma, sin ärliga mening till skillnad från många andra kubarepotage, nyheter, insändare, som till största del består av ren nidskrivning och demonisering i syfte att åstadkomma en regimförändring.

Kristna hjälporganisationer och kyrkor verksamma i internationellt biståndsarbete, har mycket att vinna på ett utvidgat samarbete med Kuba, som själv ett u-land har överlägset flest biståndsarbetare per capita i världen. Flera samfund i USA samarbetar och byter kontakter med Kuba, trots att USA:S myndigheter och lagstiftning med alla medel försöker försvåra eller förbjuda kontakter. Kubas religösa samfund är samlade i CIC Kubas Kyrkoråd som omfattar ett trettiotal skilda samfund. Dock inte katolska kyrkan.

Att i insändarform ge en rättvis och objektiv bild av Kuba är omöjligt på ett så begränsat utrymme. De som brinner för biståndsarbete i tredje världen uppmanas därför att gå in på svensk – kubanska föreningens hemsida. www svensk.kubanska.webbsida.com. Under 2002 gav denna förening ut en 200-sidig studiehandbok i A4-format, som ger en allsidig information om Kuba. Boken kan beställas via hemsidan. Läs kritiskt, men jag är övertygad om att även den mest negativa, men ärliga läsare kommer att ändra uppfattning. Kuba står för en helt unik utveckling i tredje världen och kan på flera områden tjäna som exempel även för de rika industriländerna.

Torsten Skalin

Infört på ELAK 2004-03-03

till DEBATTsidan     eller     uppåt

 

 
© 2004 Svensk-Kubanska Förening. All rights reserved.
ELAK       http://elak.svensk-kubanska.se 

Webmaster: di@j
Uppdaterat: 2004-03-03